Mam problem z napięciem w aucie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcin 185
    Classic
    • 2013
    • 6

Ficu, to zbieraj graty i działaj samemu. :P

hotrain, służę pomocą. Silnik 1,8T, czy PF?
  • Lukasz-46
    Classic
    • 2011
    • 7

Witam,

Bardzo proszę o pomoc, kupiłem Skodę Octavie kombi 99r diesel. Dzieją się dziwne historie z napięciem. Objawia się kasowaniem zegara w raz z licznikiem podczas włączania oraz wyłączania zapłonu. Radio się wiesza muszę je resetować oraz centralny zamek nie domyka bądź nie otwiera wszystkich drzwi. Bardzo proszę o wskazówkę jaka może być przyczyna takiej błahej ale uciążliwej usterki.

Komentarz

• Polon
      Rider
      • 2010
      • 315

Zacząłbym od kupienia nowego akumulatora i dokładnego wyczyszczenia zacisków (klem).
      Pozdrawiam

Komentarz

• gregor6
        Rider
        • 2008
        • 488
        • Volkswagen

Tak jak kolega Polon pisze może to być wina akumulatora. Zanim kupisz nowy sprawdź w jakim stanie jest ten i zobacz jakie masz ładowanie. Możesz też mieć uszkodzony rozrusznik (np. szczotki) albo masę innych rzeczy, które robią np. zwarcie przy odpalaniu. Zacznij od sprawdzenia akumulatora i ładowania.

Komentarz

• Polon
          Rider
          • 2010
          • 315

Zamieszczone przez gregor6
          Tak jak kolega Polon pisze może to być wina akumulatora. Zanim kupisz nowy sprawdź w jakim stanie jest ten i zobacz jakie masz ładowanie. Możesz też mieć uszkodzony rozrusznik (np. szczotki) albo masę innych rzeczy, które robią np. zwarcie przy odpalaniu. Zacznij od sprawdzenia akumulatora i ładowania.
          To nie rozrusznik ani ładowanie, ponieważ problem pojawia się także podczas gaszenia silnika (wyłączania zapłonu). Wszystko wskazuje na zbyt dużą rezystancję obwodu akumulatora, a więc wewnętrzną, świadcząca o jego zużyciu oraz połączeniową, czyli zaśniedziałe klemy. Sprawdziłbym też połączenie ujemnego bieguna akumulatora z karoserią samochodu.
          Pozdrawiam

Komentarz

• rogoz
            Rider
            • 2006
            • 397

Proponuję też sprawdzić bezpieczniki wysokoprądowe na obudowie akumulatora. Potrafi zaśniedzieć styk płytki bezpiecznika ze śrubą i dzieją się wtedy cuda z elektryką. U mnie np. wyłączało się podświetlenie zegarów i generował alarm dźwiękowy w trakcie ponoszenia szyb. Po wyczyszczeniu płytek bezpieczników z nalotu problem ustąpił.

Komentarz

• tomus7
              RS
              • 2010
              • 1896
              • Peugeot

prawie 100% AKU
              ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
              http://www.bunkry.pl/pl/index.html
              a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
              http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
              Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

Pracuję...